Stație de Încercări Stâlpi

Stalpii sunt elemente esentiale in universul Liniilor Electrice Aeriene. Importanta lor poate fi dedusa din fortele la care sunt supusi in sistemul de linii electrice aeriene.

In afara faptului ca au responsabilitatea de a sustine toate sarcinile ce provin de la conductoare, ei mai au responsabilitatea de a mentine distanta de siguranta intre conductoare si pamant si partile de impamantare si de asemenea de a mentine o distanta de protectie intre faze.

Stalpii trebuie sa fie suficient de puternici incat sa poata absorbi forta conductorului in cazul stalpilor terminali / de ancoraj, garantand astfel existenta unghiurilor si / sau finalul liniei electrice aeriene.

Din punctul de vedere al sigurantei, este important sa subliniem rolul indeplinit de catre stalpi in analiza de rezistenta a Liniilor Electrice Aeriene.

Statia de Incercari Stalpi ELECTROMONTAJ este localizata in Bucuresti, in imediata vecinatate a Fabricii de Stalpi Metalici ELECTROMONTAJ.

Prin urmare, este posibil sa se asambleze prototipul stalpului si sa se modifice sau inlocuiasca intr-un timp foarte scurt orice parte a stalpului care ar putea ceda in timpul testului.

Statia de Incercari Stalpi a fost construita pentru a realiza teste de proiectare si de incercari fizice pentru stalpi metalici zabreliti de sustinere sau de intindere.
Nu exista nici o restrictie asupra materialului folosit la fabricarea structurii ce urmeaza a fi testata.

Cele 66 de trolii, fabricate de catre Pfaff – Germania, instalate intr-o structura de multiplicare, pot asigura sarcini intre 5 si 80 tone forta.

Troliile sunt plasate pe 6 suporturi de testare (2 pentru sarcini transversale, 3 pentru sarcini longitudinale si 1 pentru sarcnini verticale ).

Calibrarea celulelor de sarcina este realizata inainte si dupa orice test in laboratorul propriu al Statiei de Incercari Stalpi.

Statia de Incercari Stalpi este prevazuta de asemenea cu o macara turn, fabricatie Comansa – Spania ( 82.3 metri inaltime si capacitate 12 tone).

Deplasarile transversale si longitudinale sunt masurate in orice moment, de catre instrumente de masurare.

Testele de proiectare si de proba sunt realizate in conformitate cu IEC Standard 60652 : 2002 LOADING TESTS ON OVERHEAD LINE STRUCTURES at FULL SCALE.

Procedura de testare este pregatita de catre ELECTROMONTAJ, pusa la dispozitie clientului pentru aprobare.

Programul software de testare si sistemul SCADA sunt realizate si implementate de catre TehnoEM Echipamente Industriale, o companie romaneasca de proiectare si executie, ce ofera echipamente si solutii de automatizari.

ELECTROMONTAJ a testat cu succes pana in prezent in alte statii de incercari mai mult de 50 de stalpi, pentru linii electrice aeriene cu tensiunea nominala de pana la 500 kV, folosind proceduri de testare elaborate de catre ELECTROMONTAJ.

Personalul Statiei de Incercari Stalpi ELECTROMONTAJ are o vasta experienta in statii de incercari similare si este foarte bine pregatit in a respecta si urmari procedurile de testare, elaborate de catre ELECTROMONTAJ, departamentul de proiectare linii electrice aeriene.

Certificat RENAR Nr. LI 1211/2019 pentru acreditarea SIS

Anexa nr. 1/06.03.2019 la Certificat RENAR

Vezi Lista de referință pentru testarea stâlpilor

Sarcinile verticale, longitudinale, transversale si de vant sunt aplicate de catre trolii electrice la viteza redusa constanta. Simultan pot fi exercitate si masurate un numar maxim de 66 de sarcini.

Sarcinile sunt aplicate stalpului testat in mod independent, gestionate din camera de control prin Sistemul SCADA, unde echipa care asista la test, poate urmari “on-line” testul.

Statia de Incercari Stalpi este capabila sa realizeze teste de proiectare pentru stalpi giganti cu mai multe circuite, de pan la 90 metri inaltime, cu baza de 35 x 35 metri, sarcina de comprimare 800 tone si sarcina de intindere 730 tone.

ELECTROMONTAJ si TehnoEM sunt companii certificate ISO 9001:2008.

Conceptul Statiei de Incercari Stalpi a fost definit de catre ROENG Transmission Electric & Consulting ( fosta Fichter Engineering ) care are o experienta in testarile de stalpi, asistand la mai mult de 100 de testari in statiile din India ( Mumbai, Jaipur, Jabalpur, nagpur, Nasik, Cheney ), China ( Jiangsu, Beijing ) si Romania ( CELPI ).

Dupa finalizarea testului, stalpul este inspectat inaintea dezasamblarii acestuia.
Deasemenea sunt pregatite si testate, in laboratorul ELECTROMONTAJ, mostre din elementele metalice pentru a masura randamentul si forta de tractiune.

Raportul testului, care sumarizeaza toate aspectele relevante, va fi pregatit și predat clientului de catre ELECTROMONTAJ, la finalul incercarii, inclusiv documentatia video ca si referinta.
Statia de Incercari Stalpi pastreaza inregistrari cu informatii relevante pentru o perioada de 10 ani.

Specificatiile tehnice ale Statiei de Incercari Stalpi

Date Tehnice Ilioara – Statie de Incercari Stalpi
Dimensiunile fundatiei universale 35m x 35m
Inaltimea maxima a stalpului de testat 82.3m (90m)
Comprimare maxima / smulgere per Leg 830t / 700t (1000t)
Momentul de rasturnare permis 50.000 t-m
Deschiderea maxima a consolei 70m
Sarcina maxima transversala 90t per punct (100t)
Sarcina maxima longitudinala 60t per punct (75t)
Sarcina maxima verticala 45t per punct (50t)
Sistemul de aplicare sarcini 66 trolii comandate electronic de 5t, 6t si 7,5t (Productie Pfaff )
Forta longitudinala in Gantry (H = 81.7m) 560t (20 puncte)
Forta transversala in Gantry (H = 82.3m) 720t (26 puncte)
Capacitatea maxima pentru forta verticala 500t (20 puncte)
Sistemul de masurare sarcini Celule de sarcina
Testare esantioane de materialul și calibrari celule – 60t;
-100t;
Macara pentru ridicare stalp COMANSA Macara turn (82,3m inaltime cu 55m lungime brat si 12t/R = 25m capacitate)
Masurarea devierilor in timpul tragerii Teodolit optic
Masurarea devierilor in timpul tragerii Trolii electrice (productie Pfaff Germany) actionate prin convertizoare de frecventa si comandate prin SCADA.