Oamenii Electromontaj: LEA 400 kV Cernavodă - Stâlpu

Cel mai recent proiect Electromontaj, de o magnitudine impresionantă, în primul nostru film documentar: „Oamenii din spatele liniei electrice aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu”.

Este despre oamenii incredibili care l-au transformat în realitate, cu pasiune și emoții și efort.

LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect dezvoltat de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, co-finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility și implementat de grupul Electromontaj, în calitate de antreprenor.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Linia aeriana electrica (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) Cernavodă – Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței străbate teritoriul administrativ a trei județe: județul Constanța (6 kilometri cu dublu circuit), județul Ialomița (94 kilometri cu dublu circuit) și județul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit) și trece prin 22 de unități administrativ-teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu. 

Linia de 400 kV dublu circuit începe pe frontul nord-estic al statiei de transformare 400/110 kV Cernavodă si se îndreaptă spre sud-vest urmărind cele doua linii de 400 kV existente, respectiv LEA 400 kV Cernavodă – Pelicanu și LEA 400 kV Cernavodă – Gura Ialomiței.

Lungimea totală a traseului liniei este de 158,24 km si cuprinde 509 stâlpi 400 kV metalici.

LEA 400 kV d.c. Cernavodă – Stâlpu este împărțită în două tronsoane, respectiv:

  • tronsonul I cuprins între stația Cernavodă și stația Gura Ialomiței în lungime totală de 55,1 km LEA cu dublu circuit (include și panourile de traversare a Dunării și brațului Borcea)
  • tronsonul II cuprins între stația Gura Ialomiței și stația Stâlpu, în lungime totală de 103.14 km care cuprinde circuitele Cernavodă – Stâlpu și Gura Ialomiței – Stâlpu LEA 400kV.

 

DETALII TEHNICE DE REALIZARE

În zona localității Seimenii Mici, conform proiectului elaborat de Electromontaj S.A., s-a realizat traversarea Dunarii pe un panou de circa 2,5 km împartit în trei tronsoane: terminal – susținere – susținere – terminal.

Traversarea propriu-zisă a Dunării fiind realizată printr-o deschidere de cca 1.132 m cu stâlpi de 150 m înălțime, cei mai înalți din România până în prezent și cu o greutate de aproximativ 320 de tone fiecare.

Ridicarea stâlpilor de 150m înălțime s-a realizat pe tronsoane, cu o macara de 600 de tone.

Pentru construirea fundațiilor unui singur stâlp s-au folosit 1.402 metri cubi de beton și 133 de tone de armătură. Ridicarea unui singur astfel de stâlp a necesitat un interval de timp de aproximativ 3 săptămâni.

În apropiere de comuna Stelnica s-a realizat, tot dupa proiectul elaborat de Electromontaj S.A., traversarea braţului Borcea, cu o lungime a panourilor de traversare de 1,7 km, împărțit în trei tronsoane: terminal – sustinere – sustinere – terminal. Traversarea brațului Borcea a fost realizată cu stâlpi de înaltă tensiune, cu înălțime de 100 m.

Pentru realizarea LEA 400 kV Cernavodă – Stâlpu, inclusiv pentru traversarea cursurilor de apă, s-au utilizat stâlpi metalici tip „Donau” realizaţi din profile de oțel laminat, îmbinate prin buloane si protejate anticoroziv încă din fabrică prin zincare si vopsire. Stâlpii care compun traversarile Dunării și Brațului Borcea au o greutate totală de 1.855,36 tone, fiind alcătuiți din profile cornier laminate cu dimensiuni de la L40x5 pentru contravântuiri până la 2xL300x33 pentru montanți.

Greutatea cea mai mare este dată de stâlpul STD-400CS+50 (înălțimea de 150m) care ajunge la 318.78 tone, având o înălțime de prindere pe consolă de 132 m și cu anvergură a consolelor de 43 m.

Fundațiile stâlpilor de susținere și terminali care asigură traversarea Dunării, brațului Borcea și a râului Ialomița s-au realizat pe coloane forate de mare adâncime (cca 30 – 40 m), încastrate în roca de bază pentru o bună stabilitate și rezistență la inundatii, ţinându-se seama de condiţiile geologice şi hidrologice ale amplasamentelor, precum şi de tipul de stâlpi şi condiţiile de funcţionare ale acestora; coloanele au fost încastrate într-un radier general betonat.

Pentru stâlpii din zonele cu soluri stabile și nivel hidrostatic sub cota de fundare, s-au realizat fundații turnate de tip ciupercă legate între ele cu centuri de beton.

Pentru fundațiile stâlpilor de susținere care alcătuiesc traversarea Dunarii, situate într-o zonă inundabilă,  s-a ales soluția supraînălțării acestora deasupra nivelului terenului cu 5m.

Fundațiile stâlpilor de traversare asigură stabilitatea și rezistența necesară cu o cantitate totală de beton armat de înaltă rezistență ( C30/37 ) de 3.922 mc pentru radiere și  4.271 mc pentru piloții forați.

Acestor cantități corespund 311.500 kg si respectiv 394.926 kg de armătură BST500S. Piloții forați pe care se sprijină radierele masive au adâncimi de până la 33 m  cu diametre de Ø 1.200 mm însumând un total de 4.104 ml de foraj.

Cele două traversări au fost realizate cu fază compusă din 2 conductoare active de AACSR 560/315 mm2 și au fost echipate cu un conductor de protecţie cu fibră optică înglobată, de tip OPGW 336 mm2, prevăzut cu 36 fibre optice G655NZDSF și cu conductoare de protecţie clasice ACS 336 mm2, tip 336-A20SA.

Traversarea Dunării şi a Braţului Borcea a fost echipată cu următoarele tipuri de lanţuri de izolatoare: lanţuri triple de susţinere, formate din 3 ramuri, cu sarcina totală de rupere a lanțului de 900 kN, pe stâlpii de susținere și lanţuri qvadruple de întindere formate din 4 ramuri, cu sarcina totală de rupere de 1200 kN, pe stâlpii de întindere spre traversare.

Lucrările pentru acest proiect au fost realizate în proporție de 90% cu produse românești. Toți stâlpii ce fac parte din acest proiect au fost produși de către Electromontaj în unitatea proprie de producție, la Fabrica de Stâlpi Metalici și au fost testați în Stația de Încercări Stâlpi Electromontaj din București, una dintre cele mai mari din lume.

Pentru echiparea LEA s-au utilizat conductoare tip funie, cu secţiunea nominală de 350/69 mmp, produse la IPROEB Bistrița.

Proiectul finalizat cu succes se încadrează în tipul de lucrări din categoria ”procesului de dezvoltare a rețelelor de transport” menționate în „Strategia energetică a României actualizată pentru perioada 2020-2027”.