Caută
Close this search box.

Oamenii Electromontaj: LEA 400 kV Cernavodă - Stâlpu

Cel mai recent proiect Electromontaj, de o magnitudine impresionantă, în primul nostru film documentar: „Oamenii din spatele liniei electrice aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu”.

Este despre oamenii incredibili care l-au transformat în realitate, cu pasiune și emoții și efort.

LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect dezvoltat de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, co-finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility și implementat de grupul Electromontaj, în calitate de antreprenor.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Linia electrică aeriană are o lungime de 160 de km și străbate teritoriul a trei judeţe: Constanța (6 km cu dublu circuit), Ialomiţa (94 km cu dublu circuit și 5 km cu simplu circuit) și Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale.

LEA include traversarea Dunării în zona Cernavodă şi a braţului Borcea, în apropiere de comuna Stelnica, cu o lungime a panourilor de traversare de 2,6 km la Dunăre și de 1,7 km la Borcea. Traversarea va realiza un coridor comun cu traversările Dunării și liniile existente de 400 kV simplu circuit Cernavodă – Pelicanu și Cernavodă – Gura Ialomiței.

Traversarea brațului Borcea a fost realizată cu stâlpi de înaltă tensiune, cu înălțime de 100 m, iar pentru traversarea Dunării sunt folosiți stâlpi de 150 m înălțime, aceștia fiind cei mai înalți stâlpi de înaltă tensiune din România. Stâlpii au fost produși de către Electromontaj în unitatea proprie de producție, la Fabrica de Stâlpi Metalici Zincați, și au fost testați în stația proprie de testare din București, una dintre cele mai mari din lume.