Caută
Close this search box.

Electromontaj anunță câștigarea licitației pentru retehnologizarea barajului Vidraru

Bucureşti, 1 iulie 2024

Electromontaj, în parteneriat cu Končar Engineering Ltd., anunță câștigarea licitației pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una din cele mai mari hidrocentrale din țară, cu o putere instalată de 220 MW. 

 În urma adjudecării licitației, Electromontaj împreună cu Končar Engineering Ltd.  au semnat contractul cu Hidroelectrica SA pentru realizarea unui ansamblu complex de lucrări necesare retehnologizării hidrocentralei Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanță majoră pentru Sistemul Energetic Național.

Lucrările contractate de asocierea Electromontaj – Končar Engineering Ltd.  includ:

  • Proiectarea, fabricarea și execuția lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice și electrice aferente întregii amenajări hidrotehnice, printre cele mai importante echipamente fiind, 2 Vane plane, 2 Vane fluture cu diametre de 4200 mm, 4 vane sferice cu diametre de 1800 mm, 4 Hidroagregate echipate cu turbine Francis de 61.000 kW.
  • Lucrările de reabilitare a părților metalice înglobate aferente aducțiunii de apă, a puțului forțat și a conductei aeriene având diametre variabile între 4 000 și 5 000 mm.
  • Realizarea unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă
  • Activități de project management constând în coordonarea proiectării, execuției lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui Proiect de retehnologizare complet.

Prin procesul de retehnologizare se va asigura, pe lângă înlocuirea și/sau reabilitarea tuturor instalațiilor și echipamentelor, o creștere a puterii instalate pe centrală de la 226 MW la 244 MW.

“Câștigarea acestei licitații laborioase reprezintă un moment deosebit de important pentru Electromontaj și pentru întreaga industrie energetică din România. Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru va contribui semnificativ la creșterea eficienței și siguranței sistemului nostru energetic. Suntem onorați să contribuim la modernizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din țară și să ne punem expertiza în serviciul unui proiect de o asemenea anvergură, împreună cu partenerul nostru pe acest proiect, Končar Engineering Ltd.. Mulțumim Hidroelectrica pentru încrederea acordată.” declară Ionuț Tănăsoaica, Director General Electromontaj.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru, construit de Hidroconstrucția, companie care s-a alăturat grupului Electromontaj în anul 2022, a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Electromontaj a semnat de curând un contract nou pe energie verde, pentru parcul eolian Vifor iar la începutul anului a finalizat un alt proiect de o importanță deosebită pentru Sistemul Energetic Național, linia electrică aeriană 400kV Porțile de Fier – Anina – Reșița și are în derulare multiple proiecte pentru proiectare și construire de linii de înaltă tensiune, stații de transformare, lucrări de tracțiune electrică, retehnologizări de centrale electrice precum și proiecte electrice pentru sisteme de irigații, atât în România cât și în afara ei.